ХИВ може да се предаде от заразен човек на друг чрез: кръв /включително менструална/, семенна течност, вагинални секрети и кърма

Кръвта съдържа най-висока концентрация на вируса, следвана от семенната течност, вагиналните секрети и кърмата.

Действия, които позволяват пренасянето на ХИВ:

Необезопасени сексуални контакти, главно чрез необезопасен вагинален или анален сексуален контакт с инфектиран партньор. Когато има досег с гениталиите или ректума, ХИВ може да зарази лигавицата директно или да проникне през рани и възпаления, причинени по време на сексуалния контакт /много от тях може да останат незабелязани/. Вагиналният и анален контакт е високорискова практика.

Орален секс /уста-пенис, уста-вагина/. Устата представлява негостоприемна среда за ХИВ /съдържащ се във семенна течност, вагинален секрет или кръв/, което означава, че рискът от предаване на ХИВ през гърлото, венците и мембраната на устата е по-нисък, отколкото чрез вагиналните или аналните тъкани. Все пак съществуват документирани случаи, в които ХИВ е бил пренесен орално, така че не може да се каже категорично, че попадането на заразена с ХИВ семенна течност, вагинален секрет или кръв в устата е безопасно. И все пак оралният секс се счита за по-слабо рискована практика.

Директен кръвен контакт при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти.

Използване на една и съща игла. Иглата може да пренесе кръвта директно от кръвоносния съд на един човек в тялото на друг. Това е много ефикасен начин за предаване на вируси, които се пренасят по кръвен път. Използването на едни и същи игли се смята за високорискова практика.

Вертикален път /от майка на дете/. Възможно е заразена с ХИВ майка да предаде вируса директно на детето си преди или по време на раждане, или чрез кърмата. ХИВ се запазва в кърмата, и ако малки количества от нея не представляват съществена заплаха за възрастните, за новородените е много възможен начин за заразяване.

         Сигурно ли е, че това са единствените начини, по които може да се предаде ХИВ?

         Да. ХИВ/СПИН е най-внимателно проучената болест в историята на медицината.
Впечатляващ брой доказателства показват, че човек 
не може да се зарази по никой от следните начини: Чрез ръкуване, прегръдка или целувка, чрез кашлица и хрема, при използване на обществен телефон, при посещение в болница, от обща храна, прибори за хранене и чаши, при използване на обществени чешми, при използване на бани и тоалетни, при използване на обществени плувни басейни, при ухапване от комар или други насекоми, при работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора.

        ХИВ е неустойчив вирус, който не живее дълго време извън тялото. ХИВ не е вирус, който се пренася по въздуха или чрез храна. ХИВ съществува в кръвта, семенната течност или вагиналните секрети на заразен човек и може да бъде предаден по време на вагинален, орален или анален секс без предпазни средства, или чрез употреба на общи игли. 

          Следните телесни течности НЕ са заразни: слюнка, сълзи,  пот,  изпражнения и урина


/Източник: San Francisco AIDS Foundation/

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.