Комбинацията от Eliza/Western Blot HIV Antibody Test е приет за тестови метод за установяване на заразяване с ХИВ. Този комбиниран тест търси антитела, които се развиват в тялото, за да се борят с ХИВ.
Има два начина за извършване на теста:

  • Чрез взимане на кръв.
  • Чрез т.нар. метод "Orasure" – взима се проба от секрет в устата, като това се извършва с клечка с памук, която се поставя между бузата и долния венец за 2 минути.

И двата начина имат една и съща акуратност на резултата. /Източник: San Francisco AIDS Foundation/Къде мога да си направя тест за ХИВ? В КАБКИС - кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в страната. В момента те са общо 15 на брой. За подробна информация за кабинетите, като адрес, телефон и др., моля разгледайте меню КАБКИС на главната страница.Колко време след поемането на евентуален риск трябва да се подложа на тест за ХИВ?Времето, което минава, преди човек, заразен с ХИВ, да даде положителен резултат за антителата на ХИВ, се нарича„прозоречен период”. Статистиката сочи, че 95-97% от хората, заразени с вируса ХИВ развиват антитела в рамките на 12 седмици /3 месеца/. Националният Център за контрол на заболяванията обяви, че в някои редки случаи, могат да минат и 6 месеца, за да даде заразеният положителен резултат от теста. На този етап резултатите са обикновено 99.9% точни. 
Какво означава това за вас? Тримесечният прозоречен период е нормален за около 95% от населението. Ако изпитвате някакво безпокойство, породено от теста след 3-ия месец, при всички положения трябва да си направите нов тест и след 6 месеца. /Източник: San Francisco AIDS Foundation/Какво означават резултатите от теста?Положителният резултат означава:

  • Че сте ХИВ-позитивен - носите вируса, който причинява СПИН.
  • Че може да заразите други хора и трябва да се опитате да предприемете мерки за предотвратяването на такива случаи.


Отрицателен резултат озачава:Че в кръвта ви не са открити антитела. Отрицателният резултат НЕ означава:

  • Че не сте заразени с ХИВ /ако още сте в прозоречния период/.
  • Че сте имунизиран срещу СПИН.
  • Че имате резистентност към СПИН.
  • Че имате резистентност към заразата.
  • Че никога няма да се разболеете от СПИН.


Ако резултатът ми е положителен, това означава ли, че ще умра?Положителният резултат от теста за ХИВ означава, че носите вируса, който причинява СПИН. Това не означава, че имате СПИН, нито пък, че ще умрете. Въпреки че няма лекарство срещу СПИН, много опортюнистични инфекции, които поразяват хората, могат да бъдат контролирани, предотвратени или елиминирани. Това съществено удължава продължителността и качеството на живот на хората, които живеят със СПИН. /Източник: San Francisco AIDS Foundation/Ако резултатът от теста ми е отрицателен, означава ли това, че и този на партньора ми също ще бъде отрицателен?Не. Резултатът от теста за ХИВ разкрива само вашия ХИВ статус. Вашият отрицателен резултат не дава информация относно ХИВ статуса на вашия партньор. ХИВ не се предава задължително всеки път, когато има рискова ситуация. Ничии резултати не могат да бъдат използвани за определяне на ХИВ статуса на друг човек.

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.