IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Стартира ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

223Местната комисия за борба с трафика на хора и Дирекция „Превенции“ – Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, стартира ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „Закъде пътуваш“. Тя ще се проведе в периода 15 април – 31 май 2024 г.

Според ООН, буквалната дефиниция на трафикът на хора е „съвременно робство“. Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е световен проблем, проблем с широки граници и различни лица. Няма раса, възраст, пол, образование или социален статус, който да гарантира невъзможност от попадане в трафик. Подгонени от икономическото положение в своите страни, все повече хора работят в чужбина, като те често са готови да приемат условия на труд, далеч под местните правни норми, но все пак по‑добри от бедността и безработицата, от които са избягали. Преместването в друга държава по принцип създава или изостря ситуациите на социална и икономическа уязвимост. Социалната изолация поради непознаването на езика, липсата на контакти извън работното място и неосведомеността за местните правни норми и къде да се обърнат за помощ увеличават риска от експлоатация. Войната в Украйна и последвалата вълна от бежанци, безработицата в нашата страна и трудната политическа и икономическа ситуация, благоприятстват увеличаването на риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация.

И тази година кампанията цели постигане на широка обществена информираност относно проблемите, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация, повишаване осведомеността и чувствителността на обществото и уязвимите групи по отношение на механизмите за въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация, както и да насочи вниманието към начините за предпазване от рискови ситуации, с цел безопасна трудова миграция.

Наши незаменими партньори в кампанията са дирекция „Бюро по труда“ – Варна, Гранична полиция – Летище Варна и 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове (УПК).

На партньорите в кампанията са предоставени информационни материали, които да насочват вниманието на българските граждани към рисковете, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация, методите за въвличане и начините за предпазване.

По време на кампанията, доброволци от УПК ще провеждат информационни сесии сред връстници.

Web Analytics