IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Проведе се обучение на тема "Превенция и противодействие на трафика на хора" съвместно с Международна организация по миграция – мисия в България и фондация „Дигнита“

На 5 октомври 2022 г. Международна организация по миграция – Мисия в България и фондация „Дигнита“, с подкрепата и участието на Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна, дирекция „Превенции“, Община Варна, проведе  еднодневно обучение на тема „Превенция и противодействие на трафика на хора“.

Целта на обучението бе да представи основни дефиниции, институционална рамка в контекст на трафика на хора в България, да обърне внимание на факторите за уязвимост и механизмите за въвличане, да разгледа случаи от практиката в трафика на хора и експлоатацията сред мигранти и бежанци и други групи в риск и да очертае начините за подкрепа.

Обучението бе насочено към служители на МВР с цел промяна на нагласи и запознаване с индикаторите за идентификация на жертви на трафик и стъпките за насочване съгласно Националния механизъм за насочване на жертви на трафик.

Участниците бяха запознати с основни дефиниции и елементите на трафика на хора, фактори на уязвимост и основни групи в риск от трафик. Механизми за въвличане. Насилие, основано на пола (НОП). Идентификация и подход, ориентиран към преживелия НОП. Първа психологическа помощ, Първо ниво на идентификация на жертви на трафик. Основни стъпки и механизми за насочване към подкрепа.

Лектори в обучението бяха Теодора Николова – МОМ, Камелия Димитрова – фондация „Дигнита“, Димитър Василев – Секретар МКБТХ Варна, дирекция „Превенции“, Община Варна и Анна Николова – фондация „SOS – семейства в риск.

В обучението се включиха 17 служители на ОД МВР Варна, ОД МВР Добрич и ОД МВР Шумен.

Web Analytics