IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Кампания по повод „18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

plakat trafik hora 01 01За поредна година Местната комисия за борба с трафика на хора и Дирекция „Превенции“ – Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора, стартира информационна кампания по повод „18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора“, с фокус върху сексуалната експлоатация, под надслов „Не си играй със съдбата им“. Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Прокуратурата на Р.България и Европейската комисия. Акцентът на кампанията е поставен върху ползването  на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик. Търсенето на сексуални услуги е един от основните фактори, които мотивират престъпниците да експлоатират жертвите си. Не всяко момиче, което проституира, го прави доброволно, а когато клиентът знае това, той е съучастник в престъпление и неговите постъпки също подлежат на наказание и санкции.   Хората, които плащат за сексуални услуги от жертви на трафик, носят наказателна отговорност.

В рамките на кампанията 15 – 31 октомври, ще се проведат следните  инициативи:

На 15 Октомври кампанията стартира с дискусионен форум, с участието на прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и членове на МКБТХ Варна на тема: "Повишаване на капацитета на разследване на престъплението „Трафик на хора“. Онлайн престъпления. Способи за събиране на доказателства. Идентификация и насочване на жертви на трафик на хора“ – Лектори  прокурор Гергана Кюркчийска, Анна Николова (SOS - семейства в риск) и Томас Дохърти, регионален съветник за Централна и Източна Европа по компютърни престъпления и интелектуална собственост към Департамента по правосъдие на САЩ. Снимки от събитието - тук!

На 19 Октомври ще се проведе обучение за професионалисти (членове на МКБППМН, Инспектори ДПС, обществени възпитатели), на тема: "Предпоставки за въвличане на подрастващите в престъплението „Трафик на хора“. Идентификация и подкрепа в училищна среда" – Лектор Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа и представител на Националния център за безопасен интернет.

На 20 и 21 Октомври стартира двудневна академия за доброволци от УПК към дирекция „Превенции“, Община Варна, на тема: "Трафик на хора. Рисковете в интернет пространството" – Лектор Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа и представител на Националния център за безопасен интернет.

В 11 варненски училища, с разкрити УПК към дирекция "Превенции", Община Варна, доброволци, работещи по връстников подход, ще проведат информационни сесии сред учениците в клас и кампании, насочени към информиране на училищната общност.

Web Analytics