IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Проведоха се две обучения за професионалисти на теми, свързани с употребата на психоактивни вещества и рисково сексуално поведение

113Проведоха се  две обучения, в които взеха участие 74 професионалисти: училищни лекари и медицински специалисти, социални работници и работещи в социални услуги за деца в риск, членове на МКБППМН от Варна и варненска област, инспектори ДПС.

В първата част проф. д-р Снежа Златева, н-к Клиника за интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии, МБАЛ-ВМА – Варна представи лекция на тема: „Непълнолетни и зависимост - фактори, механизми, генетика, стадии“.

Важни акценти в обучението бяха: потенциалът на наркотичните вещества да предизвикват зависимост при ранна употреба; структури, въвлечени във възникването на зависимост; субстанции, които предизвикват зависимост; невробиологични механизми при възникване на зависимостите; невроадаптация и структурни увреждания при дълготрайна употреба; генетични фенотипни различия, участващи в зависимостите; стресът като ключов външен фактор за поддържане на зависимостта към психоактивни вещества и др.

Във втората част д-р Юлия Витлянова подробно представи темите „Последици за сексуалното и репродуктивно здраве от рисковото сексуално поведение“; „Профилактика на сексуално предаваните инфекции. Хигиена. Нежелана бременност и контрацепция“.

Осигуряването на подкрепяща среда за младите хора в риск и наличието на добре подготвени професионалисти, към които да се обръщат и които да им оказват съдействие и помощ е ключов фактор за устойчивост на резултатите от дейностите по превенция на рисковото поведение. Снимки от събитията може да видите тук!

         

Web Analytics