IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Проведе се дискусионен форум на тема „Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане"

 

6На 10.07.2018 г. се проведе дискусионен форум на тема „Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане“.

Той е организиран от Община Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества.

Във форума взеха участие апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества.

Специални гост-лектори бяха г-н Жулиен Отре - аташе по митническите въпроси в Посолството на Република Франция в София и г-н Стефан Бакалов - началник отдел „Борба с наркотрафика" при Митница Аерогара София.

Г-н Жулиен Отре изнесе презентация на тема: „Борбата с незаконния трафик и зависимостите – френският модел“. В структурата на представените френски митнически служби се открои новото звено „Кибермитница“, която има за основна задача борбата с киберпрестъпността, като осъществява надзор над сайтове, търсачки, платформи за електронна търговия, социални мрежи, форуми, включително и в „тъмната мрежа“ (DARKNET). Като пример г-н Отре представи наскоро проведена операция, включваща виртуално и реално проследяване от служителите на дирекцията за митнически операции и звеното „Кибермитница“, в резултат на което са задържани лица, конфискувани са наркотици, оръжия, фалшиви лични документи и стоки.

По отношение на превенцията, изключителен интерес предизвика представянето на френската Междуведомствена комисия за борба с дрогата и зависимостите (MILDECA), която има за основна мисия проследяване на всички психоактивни вещества (наркотици, тютюн и алкохол), предотвратяване на зависимото поведение и обща координация на националната политика в областта на контролираните вещества.

Г-н Стефан Бакалов представи темата „Новите психоактивни субстанции – перфектната буря“, като сподели добри практики от дейността на Агенция митници и осъществените задържания на дизайнерска дрога на Аерогара София, съвременните тенденции в трафика на новите психоактивни вещества и рисковете, свързани с тяхната употреба. Снимки от проявата може да видите тук!

Web Analytics