IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Приключи Националната доброволческа среща „Лято без риск“

lqto 555На 26 и 27 юли 2017 г. във Варна се проведе Национална доброволческа среща „Лято без риск“. Събитието бе под патронажа на Кмета на Община Варна и част от програма „Варна- Младежка Европейска столица - 2017“.

Организатори на срещата бяха Община Варна, дирекция „Превенции“, съвместно с Общинския съвет по наркотичните вещества, Местната комисия за борба с трафика на хора, Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Във форума участваха над 100 доброволци от община Варна и страната - ученици на възраст 15–18 години, ползващи подхода „връстници обучават връстници“ и ангажирани с дейности по превенция на рисковото поведение сред младите хора.

Гости на откриването на събитието на 26 юли 2017 г. в хотел „Черно море“ бяха Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора; експерти от Общинските съвети по наркотичните вещества във Варна и страната, представители на местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от област Варна и др.

 

Доброволческата среща от името на кмета на Община Варна, бе открита от Тодор Иванов – зам.-кмет на Община Варна.В своето обръщение г-н Иванов изказа своето възхищение от отговорността и ентусиазма на младежите в дейностите им по превенция на рисковото поведение сред младите хора и пожела на доброволците ползотворна среща, здраве, успехи и хубави мигове във Варна.

Поздравления към доброволците в утвърждаването на общочовешките ценности и обогатяване мирогледа на младите хора с нови възможности и алтернативи, присъстваха в обръщението на Стоян Пасев – областен управител на област Варна, поднесено от зам.-областния управител – Ил. Карагьозов.

Към младежите в залата се обърна и Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Тя изказа своята благодарност към Община Варна, дирекция „Превенции“ като организатори на доброволческата среща и кампанията „Лято без риск“, като изтъкна значимостта на комплексния подход в акцентите на кампанията – информирането за значимите за обществото ни теми - трафик на хора, употреба на наркотици, рисково сексуално поведение и др. Секретарят на НКБТХ поздрави Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна като най-активна комисия, работеща по линия на превенцията. Подчерта, че между 5 и 10 % от пострадалите от трафик на хора са деца, поради тяхната уязвимост, липса на опит и пребиваването им в рисково среда и че в този смисъл най-добрата превенция идва от доброволците, обучени да комуникират със своите връстници с адекватни послания и дейности.

След обръщенията на официалните гости, младежката среща продължи с обучение „Децата и наркотиците“, водено от специалисти за работа с деца от Американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА. Представените от тях данни, сравнителни анализи, негативни мащаби, които предизвиква употребата на наркотични вещества от младите хора, както и добрите примери за личен информиран избор, за лична мотивация при следване на алтернативна на употребата на наркотици, посока, предизвикаха огромен интерес у доброволците. Множество бяха поставените от младежите въпроси към професионалистите от ДЕА, касаещи различни аспекти – от това коя е най-страшната гледка, на която са били свидетели, до това – какво ги мотивира да вършат своята работа, изпитват ли страх, как успяват да се справят с огромното напрежение и др.

Програмата на доброволческата среща продължи с подготовка на кампанията „Лято без риск“. В рамките на около 2 часа, доброволците, разпределени в малки групи, коментираха целите и дейностите на кампанията в различните ѝ направления - „Синьо сърце“ , „Кажи „Не“ на дрогата!“, „Не шофирай, ако си пил!“, „Пазя себе си, пазя и теб!“, целевите групи, до които искат да достигнат, посланията, които да им отправят и т. н.

lqtoВ 18 ч. кампанията „Лято без риск“ стартира пред входа на морската градина с кампания „Синьо сърце“ по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора. Доброволците, облечени в сини тениски, направиха „жива“ фигура във формата на синьо сърце, заснета от дрон.

Паралелно с „живата“ фигура стартираха дейностите и по другите направления на кампанията „Лято без риск“. Бяха изградени 4 щанда - по един за всяко направление; мобилни екипи от доброволци разговаряха с гражданите и гостите на Варна по темите на кампанията – трафик на хора, употреба на наркотични вещества от младите хора, шофиране в трезво състояние и разумно, с цел опазване живота и здравето на младежите, както и по темата за предпазване от рисково сексуално поведение. Бяха раздадени множество превантивно-информационни материали и сувенири с посланията на кампанията.

 

На 27 юли 2017 г. доброволческата среща продължи с демонстрация за откриване и задържане на наркотични вещества от служители на школата за обучение на митнически кучета в гр. Балчик. Пред доброволците и придружаващите ги mitniciексперти, специалистите от школата в Балчик разказаха кога е създадена школата за обучение на митнически кучета и затова, че по отношение обучение на кучета, школата работи в партньорство с ГДБОП, затворите, полицията; какво обучение преминават кучетата; как не толкова породата им има значение, колкото уменията им за откриване на наркотични вещества; онагледиха различния тип поведение на кучетата (индикативно или пасивно), съобразно ситуацията, в която биват използвани; споделиха интересни факти по отношение количества задържани наркотични вещества с помощта на митнически кучета; отговориха на многобройните въпроси на доброволците.

 

Web Analytics