IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Проведе се второто заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества

В Община Варна се проведе второто за 2017 г. заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна (ОбСНВ).

Заседанието бе водено от председателя на съвета и зам-кмет на Община Варна - г-н Тодор Иванов. В срещата участваха членовете на ОбСНВ от: Районна прокуратура – Варна, ОД на МВР – Варна, УМБАЛ „Св. Марина“, клиника по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии – МБАЛ – ВМА, дирекция „Социално подпомагане“-Варна; експерти от общинските дирекции - „Образование и младежки дейности“, „Социални дейности“, „Превенции“; секретарите на Местната комисия за борба с трафика на хора и на Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН.

Като първа точка от дневния ред бяха представени инициативи, организирани от дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества – приключилата кампания „Аз правя превенция“, реализирана по повод 26 юни - Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици и предстоящата кампания „Лято без риск“.

 

Кампанията „Аз правя превенция“ се осъществи в партньорство със седем варненски училища (Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „К. Преславски“, Професионална техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“) и изградените в тях превантивни клубове.

Кампанията стартира през м. февруари 2017 г. В унисон с тазгодишното мото на Международния ден борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици – „Първо се вслушай! Да чуем децата и младежите е първата стъпка да им помогнем да пораснат здрави и защитени“, идеята на кампанията бе доброволците от превантивните клубове да разработят съдържание и дизайн на превантивно-информационен материал, свързан с представите на младите хора за „ползите“ и вредите от употребата на наркотични вещества, който след това да бъде отпечатан и разпространен сред връстниците им в училищата. На 26 юни 2017 г. в споменатите училища доброволците-автори на материалите, предоставиха 7 вида информационни материали на свои връстници като коментираха и значимата за тийнейджърите тема „за“ и „против“ употребата на наркотични вещества от младите хора.

На членовете на Съвета по наркотичните вещества – Варна бе направен анонс за предстоящата през м. юли Национална доброволческа среща „Лято без риск“. Инициативата е под патронажа на Кмета на Община Варна и е част от програма „Варна- Младежка Европейска столица - 2017“.

Участници в срещата ще бъдат младежи-доброволци от община Варна и страната към Общинските съвети по наркотичните вещества, Местните комисии за борба с трафика на хора и Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

В дните на срещата (26 и 27 юли 2017 г.) са предвидени:

  • обучение на доброволците от международни специалисти за работа с деца по теми, свързани с употребата на наркотици;
  • споделяне на опит от доброволците и съвместно провеждане на градска кампания „Лято без риск“ (с компоненти: кампания „Синьо сърце“, кампания „Не шофирай пил, ако си пил!“, кампания „Кажи Не на дрогата“, кампания „Пазя себе си, пазя и теб“);
  • представяне на демонстрация за откриване и задържане на наркотични вещества от служители на школата за обучение на митнически кучета в гр. Балчик.

На членовете на Съвета бе съобщено, че „Програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици V – VII клас“ на дирекция „Превенции“, вече има одобрение, съгласно Наредба №6 от 11.04.2014 г. на Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката и от м. септември 2017 г. ще бъде въведена в 15 училища.

Бяха представени данни за наблюдаваните проблеми и профила на консултираните деца и родители по „Програма за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества сред деца в риск“ на дирекция „Превенции“. В периода януари-юни 2017 г. по посочената програма, в Превантивен център „Младост“ е работено с 42 деца и 51 родители в рамките на 239 часа индивидуално/фамилно психологично консултиране и 85 часа социална работа.

Web Analytics