IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите

thumb6 trafikНа 26 януари 2016 г., в хотел „Хилтън“, гр. София ще се проведе Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите на тема „Подготовка на стратегия за борба с трафика на хора“.

Събитието е организирано от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Акцент на срещата е подготовката и осъществяването на Стратегия за борба с трафика на хора в България, която ще бъде разработена от Националната комисия за борба с трафика на хора през 2016 г.,в синхрон с бъдещата стратегия на Европейската комисия за борба с трафика на хора.

Събитието ще бъде открито от г-жа Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси на Република България и председател на НКБТХ, др. Мирия Василиаду, анти-трафик координатор за ЕС, г-жа Мария Габриел, член на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ. В Националната среща ще участват също Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в България, Н. Пр. Гюру К. Викьор, посланик на кралство Норвегия в България, Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на кралство Нидерландия в България. Ще присъстват също членове на НКБТХ, заместник-кметове и председатели на Местните комисии за борба с трафика на хора в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен, както и техните секретари, представители на Постоянната работна група към НКБТХ и експерти от водещи неправителствени и международни организации по противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите в България.

По време на срещата, др. Мирия Василиаду ще сподели европейските практики в разработването на стратегията на ЕС за борба с трафика на хора, Н.пр. Ема Хопкинс ще разкаже за британския опит в разработване на подобна правителствена стратегия, а Н. Пр. Денис Кнобел ще говори за швейцарския принос в противодействието на това явление.

От името на Община Варна, в срещата участие ще вземат: г-н Т. Иванов – зам.-кмет на Община Варна и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ); г-жа Св. Коева – директор на дирекция „Превенции“ в Община Варна и зам.-председател на МКБТХ-Варна; Димитър Василев – секретар на МКБТХ-Варна и Петя Атанасова – член на МКБТХ-Варна.

По време на срещата г-жа Коева ще вземе отношение по темата с презентация „Ролята на Местните комисии за борба с трафика на хора при планиране и осъществяване на национална анти-трафик стратегия“.

В презентацията ще бъдат представени добрите практики на Варна в областта на превенцията на трафика на хора и закрила на жертвите.Сред тях са училищните превантивни клубове, в които членуват близо 200 доброволци обучени да реализират информационни сесии пред свои връстници. Част от тези доброволци влизат в състава на Градския превантивен клуб, които осъществяват превантивни дейности сред общата популация. Основна цел на този тип превенция е повишаване на информираността за трафика на хора и промяна на нагласите на населението към жертвите на трафика на хора. Във Варна доброволците от Градския превантивен клуб ежегодно провеждат Кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „Закъде пътуваш?”, Кампания „Синьо сърце” по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора и Кампания по повод 18 Октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Като добра практика на местно ниво в превенцията сред високо уязвими групи ще бъде представена и Програмата за превенция на трафика на хора в ромска общност, със специален фокус върху трафика на бременни жени с цел продажба на бебета, която през 2010 г., получи висока оценка в Първия доклад за България на група ГРЕТА към Съвета на Европа.

Web Analytics