IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Общинска АНТИСПИН кампания по повод 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

index

         За седма  поредна година Община Варна, дирекция „Превенции”,съвместно с организациите от Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН, организират АНТИСПИН кампания по повод 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН.

         Надсловът на тазгодишната кампания е: „Да запазим посоката, да продължим пътя!” и напомня, че въпреки усилията и постигнатите добри резултати в борбата за ограничаване на ХИВ/СПИН, дейностите трябва да продължат, за да се запази ниско нивото на разпространение на ХИВ във Варна и в страната.

 

Програма на кампанията

 

         Дейностите се реализират от специалисти и доброволци от: дирекция „Превенции“, Градски превантивен клуб, Регионална здравна инспекция – Варна, Български червен кръст, Асоциацията на студентите по медицина – България, Фондация „SOS – семейства в риск”, Сдружение „Съучастие”, Фондация „За -добро психично здраве”, Фондация „Център за социално-екологични практики“, Фондация „И“.

Консултиране

Младите хора на Варна могат да се консултират по въпросите за ХИВ/СПИН и да получат информационни и превантивни материали от младежи - доброволци:

- в 7 варненски гимназии от 1 до 4 декември;

- в Гранд мол Варна - на 30 ноември от 16.00 ч.;

- в централната част на града - на 1 декември от 12.00 до 15.00 ч.;

- в Медицински университет – Варна на 1 декември.

Изследване

Желаещите да се изследват за ХИВ имат възможност направят това в мобилните медицински кабинети за анонимно и безплатно изследване за ХИВ на 1 декември:

- от 12.00 до 14.00 ч. - на пл. „Севастопол”;

- от 14.00 до 16.00 ч. - в двора на Медицински университет – Варна.

Дискусия

Организациите от Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН и институциище дискутиратпо проблеми, свързани с превенцията, контрола и лечението на ХИВ/СПИН на 1 декември.

Форум

Традиционният студентски дискусионен форум ще се проведев Медицински университет - Варна на 1 декември 2014 г. от 18.00 ч.

За поредна година на 1 декември светът ще отбележи Световния ден за борба срещу СПИН. По инициатива на Световната здравна организация този ден е избран, за да се насочи общественото внимание към ХИВ/СПИН и към необходимостта от подкрепа и разбиране на хората, които живеят с тези проблеми.

Данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света са все така смущаващи. Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS, 2013) 35.3 милиона души живеят с ХИВ към края на 2012 г. Благодарение на усилията на правителства и неправителствени организации за глобалния отговор срещу СПИН, днес много повече хора, живеещи с ХИВ, имат достъп до животоспасяващата антиретровирусна терапия. В световен мащаб новите случаи на ХИВ възлизат на 2.3 милиона, което представлява 33 процентов спад в сравнение с броя на новорегистрираните с инфекцията 3.4 милиона души през 2001 г. През 2012 година 1.6 милиона души са починали от болести, свързани с ХИВ инфекция.

Въпреки обнадеждаващата статистика, тридесет и една години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит, няма част от света, която да не е засегната от болестта. Около 7 100 души се инфектират ежедневно с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка, сочат експерти. Половите неравенства са измежду главните пречки пред адекватния отговор на ХИВ/СПИН.

        

Видео на Националната кампания може да видите тук!

Бюлетин на Програма превенция и контрол на ХИВ/СПИН

Web Analytics