Най-скорошната презентация по въпроса за произхода на ХИВ бе направена на Шестата Конференция по ретровирусни и опортюнистични инфекции в Чикаго през януари 1999 г. На конференцията бе представено изследване, в което се казва, че ХИВ е "дошъл" в човешката популация от определен вид шимпанзета, най-вероятно чрез кръвен контакт, осъществен при лов. Центърът за контрол и превенция на заболяванията заяви, че откритията, представени на тази конференция, дават най-силните доказателства до този момент за това, че ХИВ-1 произлиза от нечовешки примати. Откритията в изследването са публикувани в изданието на списание „Nature” от 4 февруари 1999 г.

Знае се, че вирусът е съществувал в САЩ, Хаити и Африка поне от 1977/1978 година. През 1979 година редки типове пневмония, рак и други заболявания са били регистрирани от лекари в Лос Анжелис и Ню Йорк. Общото между тях било, че тези състояния обикновено не са регистрирани при хора със здрави имунни системи. През 1982 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията официално дава на тези състояния името СПИН. През 1984 г. вирусът, причиняващ отслабване на имунната система, бе идентифициран като ХИВ. 

/Източник: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA/

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.