Съществуват няколко типа лекарства срещу ХИВ-инфекцията, насочени срещу различни фази на процеса на размножаване на вируса. Тъй като ХИВ мутира бързо и става резистентен спрямо всяко отделно взето лекарство, пациентите трябва да приемат комбинация от лекарства, за да се понижи максимално активността на ХИВ. 
 
Комбинираната анти-ХИВ терапия е известна като антиретровирусна терапия, или АРТ. АРТ променя естествения ход на ХИВ-инфекцията и значително удължава периода от първоначалното инфектиране до развитието на симптомите. За постигане на подобни резултати особено важно е лечението да започне преди да се развият симптоми, макар че често дори и пациенти, които са започнали да се лекуват след диагностицирането на СПИН, постигат големи и трайни резултати по отношение на своето здраве. Въпреки ефективното действие за забавяне на развитието на СПИН-свързани заболявания АРТ не може да премахне инфекцията напълно. 

Какво е въздействието на антиретровирусното лечение?

Както в развиващите се, така и в индустриалните страни, АРТ обикновено води до значително подобрение на здравето и благоденствието на хората, живеещи с ХИВ. В Бразилия в периода между 1997 и 2002 г. близо 125 000 души са получили антиретровирусно лечение. Официалните статистики показват, че прилагането на такова лечение е предотвратило 90 000 смъртни случая, които са били вероятни през този период, ако такова лечение не е било проведено. В САЩ, където АРТ е широко разпространена от средата на 90-те години на 20-и век, смъртността вследствие на СПИН е намаляла с 66% между 1995 и 2002 г.

 

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok