Ако тестът посочи, че сте ХИВ-позитивен/а, колкото по-скоро предприемете действия и започнете да се грижите за здравето си, толкова по-добре. Ранното медицинско лечение, здравословният начин на живот и позитивното отношение могат да ви помогнат да останете в добро състояние. 
Бързата медицинска грижа може да отложи началото на СПИН и да предотврати някои от животозастрашаващите състояния. Важно е да се знае, че ХИВ-позитивен тест винаги трябва да бъде потвърден, за да се знае със сигурност, че е положителен.

Ако тестът ви е положителен, има няколко много важни стъпки, които трябва да направите веднага, за да се погрижите за здравето си.Първото от тях е да се видите с лекар, дори да не се чувствате болен/а. Трябва да преминете през важни тестове, имунизации и лечение с медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате добро здраве. Никога не е рано да започнете да мислите за възможности за лечение. В момента има много нови лекарства, които се използват при заразени с ХИВ. Необходимо е да посетите лекар, за да направи оценка на общото ви здравословно състояние и степента, до която имунната ви система функционира. Опитайте се да намерите лекар, който има опит в третирането на ХИВ. Много от лекарите ще направят следното:

  • Ще ви направят лабораторни тестове с цел да за извършат оценка на имунната ви система.
  • Ще определят дали имате и други заболявания, които могат да станат проблематични в бъдеще, включително сифилис, туберкулоза, хепатит В и токсоплазмоза. Направете си тест за туберкулоза. Може да сте се заразили с туберкулоза и да не знаете. Ненавременно откритата туберкулоза може да причини сериозни проблеми, а болестта се лекува успешно, ако се установи рано.

Ако вече сте заразени с една или повече от тези, или други болести, възможно е да преминете през лечение или профилактика, което да предотврати влошаването или повтарянето им в бъдеще.Ако не сте заразени, лекарите вероятно могат да предотвратят бъдеща инфекция чрез:

  • Имунизация

Много ХИВ-позитивни хора са подлагани на ваксинация срещу хепатит В и бактериална пневмония, тъй като заразяването с някоя от тези болести може да е опасно за лица с потисната имунна система.

  • Предписване на антивирусни лекарства и протеазни инхибитори в случаите, когато тестовете показват, че имунната система е отслабнала.
  • Регулярни медицински прегледи.

Те могат да се плануват на всеки три до шест месеца. Някои хора се нуждаят от по-чести посещения при лекаря особено, когато започват да пият нови антивирусни медикаменти.Ако живеете с ХИВ, трябва да се храните добре и със здравословна храна. Протеините в месото, рибата, зърнените храни, ядките и семената спомагат за изграждане и поддържане на мускулната система. Енергията се дължи на въглехидратите, набавящи се от семена, зърнени храни, зеленчуци и плодове. Трябва да се консумира ограничено количество мазнини, като се предпочитат "мононаситени" мазнини, съдржащи се в ядките, семената, някои растителни масла и рибата. Избягвайте, доколкото е възможно, вредните мазнини, съдържащи се в маслото и животинските продукти. Онези от нас, които са ХИВ-позитивни, трябва да полагат повече грижи за приготвянето на храната. Мийте ръцете си преди да приготвяте храната и внимателно измивайте всички плодове и зеленчуци. Избягвайте сурови или недоприготвени яйца и месо, съхранявайте остатъка от продуктите в хладилник и ги консумирайте за не повече от три дни. Не купувайте и не приготвяйте храна с изтекъл срок на годност.Ако сте ХИВ-позитивни, трябва да пиете и повече течности. Сведете до минимум чая, кафето, колата, шоколада и алкохола, тъй като тези течности всъщност водят до обезводняване на тялото. Ако не сте сигурни, че водоснабдяването ви доставя напълно чиста вода, трябва да преварявате водата или да пиете бутилирана. Освен това е препоръчително да спортувате редовно, да спите поне по 8 часа на нощ, да почивате, когато сте уморени, и да сведете до минимум стреса и безпокойствата. Подкрепящата социална среда често помага и затова би било добре да се свържете с доверени хора от семейството и приятели, за да потърсите помощта им. Приобщаването към група за самопомощ на хора, живеещи с ХИВ, често е добър начин да завържете приятелства, да намалите чувството си за изолация и да получите полезни идеи за справяне с инфекцията.Леките наркотици, алкохолните напитки и пушенето могат да отслабят имунната ви система, затова са направени и програми, които могат да ви помогнат да се откажете от тези навици. Ако пушите, трябва да спрете при положение, че сте ХИВ-позитивни. Пушенето уврежда белите дробове и други части на тялото и повишава уязвимостта спрямо инфекции. Добре е също така да избягвате ненужните лекарства. Те биха могли да окажат неприятни странични въздействия и да попречат на правилното хранене. Ако приемате други лекарствени средства, несвързани с ХИВ, трябва да обсъдите това с вашия лекар. Макар тези съвети да са особено важни за хората, живеещи с ХИВ, всъщност те са принципи, от които би трябвало да се ръководим всички, независимо от нашия ХИВ-статус.Има много неща, които можете да направите, за да останете здрави. Да научите колкото се може повече по проблема е една стъпка в правилната посока.

Ако тестът покаже, че съм ХИВ-позитивен, означава ли това, че трябва незабавно да мина на антиретровирусно лечение?Ако тестът покаже, че сте ХИВ-позитивен трябва незабавно да се свържете с лекар с опит в областта на лечението на ХИВ/СПИН, за да си направите допълнителни тестове и изследвания. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва незабавно да бъдете насочени към лекар. Ако не ви насочат, вие сами попитайте към кого трябва да се обърнете. Обикновено лекарят ще поиска да направи повторен тест за ХИВ, за да потвърди диагнозата. Трябва да поговорите с лекаря какво е необходимо да предприемете от тук нататък. Лекарят трябва още веднъж да ви вземе кръв, за да направи тестове, с които да установи състоянието на имунната ви система. Тези тестове включват брой на CD4 клетките и измерване на вирусния товар. Броят на CD4 клетките дава представа колко клетки на имунната система са се активизирали в кръвта. Когато количеството на CD4 е понижено, това означава, че имунната система е засегната. Тестът за измерване на вирусния товар показва какво количество от вируса циркулира в кръвта. Голямото количество вирус в кръвта е показател, че ХИВ се възпроизвежда активно и инфектира и убива все повече нови клетки. Колкото е по-голямо количеството на ХИВ в кръвта, толкова по-бързо ще се развие инфекцията.Макар че лекарствата срещу ХИВ са изключително ефикасни, те могат да имат и странични ефекти. Тъй като лекарите и медицинският персонал придобиват все повече опит за справяне със СПИН-свързаните заболявания, те са установили, че лекарствата могат да доведат до по-голяма ефикасност, ако започнат да се приемат на малко по-късен етап от развитието на инфекцията, отколкото се е смятало първоначално. Наблюдавйки редовно вашата кръвна картина и проследявайки дали тялото ви започва да усеща последиците от ХИВ-инфекцията, лекарят ще ви препоръча кога да започнете медикаментно лечение.

Ако съм ХИВ-позитивен и моят лекар ми е предписал лекарствата за състоянието ми, мога ли да започна лечението по-постепенно - например като приемам само по едно хапче на ден?Тъй като ХИВ мутира постоянно, той бързо става резистентен спрямо всяко отделно лекарство. Когато се развие резистентност, лекарствата не са ефикасни и вирусът започва да се натрурва отново. За да се предотврати или забави развитието на такава резистентност, лекарят ще ви предпише поне три различни лекарства срещу ХИВ. Атакувайки ХИВ от различни посоки, комбинираното лечение постига максимално въздействие и намалява възможността за развитие на резистентност.

Едновременното приемане на три вида лекарства не води ли до усложнения?Комбинираното лечение не е нещо просто. Ако сте ХИВ-позитивен, трябва да провеждате лечение и да взимате по няколко лекарства поне два пъти на ден. В зависимост от режима ще трябва да спазвате определена хранителна диета (когато се налага например да поемате лекарства с храна) и може да е необходимо да съхранявате в хладилник едно или повече от тях. От особено значение е да се придържате стриктно към лекарското предписание за прием на лекарствата. Ако пропускате определени дози, не ги взимате навреме или по друг начин променяте лекарствения режим, лекарствата няма да имат нужния ефект и ще развиете резистентност към тях по-рано от предвиденото.

Ако съм ХИВ-позитивен, как да се уверя, че мога да приемам лекарствата, които са предписани?Приемането на лекарствата по определена схема, предписана от лекар се нарича "придържане към терапията". Изследванията показват, че повечето хора не спазват стриктно определената схема, независимо от здравословното си състояние, образованието и доходите си. Спазването на лекарствения режим е от решаващо значение в случаите на ХИВ/СПИН и трябва особено да се внимава да се приемат лекарствата срещу ХИВ точно така, както са предписани.Когато бъде предписан режим на комбинирано лечение, добре е да се направи индивидуален план за придържане към него. Видът на този план зависи от индивидуалния режим на лечение и динамиката на нашия личен живот. За някои ежедневното водене на календар може да се окаже полезно, за да се впише лечението в дневната им пограма. За други е необходимо да си правят план за деня и седмицата, за да спазват схематата на лечение. Ако ставате разсеяни, когато сте пийнали малко алкохол вечер, и може да забравите да си вземете лекарствата, трябва да избягвате ситуации, в които може да се случи да пиете повече. Ако ви е трудно да спазвате лекарствения график, защото животът ви понякога е хаотичен, може би ще трябва да се опитате да се придържате към по-установен режим, като например да се храните в определено време. Така по-лесно ще си спомните да си вземете лекарствената доза. Преди да напуснете кабинета на лекаря с новия си режим на лечение, добре е да обсъдите спазването му с лекар, медицинска сестра или консултант. Планът за придържане към терапията означава да разгледате откровено начина си на живот и да видите какво би могло да ви попречи да взимате лекарствата си навреме. Преди всичко ХИВ-позитивните трябва да имат предвид, че не са единствените, които се сблъскват с подобни трудности. Мнозина други хора с ХИВ са в същата ситуация. Свържете се с тях и споделете своя опит, като се поучите от техния (във връзка с придържането към лекарствения режим и много други проблеми) начин да се справите с ХИВ-инфекцията, който може да се окаже изключително здравословен. Това може да Ви помогне да усвоите нови стратегии за запазване на вашето здраве.

Разбирам, че ХИВ те прави податлив на други инфекции. Ако съм ХИВ-позитивен, как да се предпазвам от тях?ХИВ-позитивните са най-податливи на инфекции, когато вирусът сериозно засегне имунната им система. При повечето хора комбинираното лечение срещу ХИВ значително укрепва имунната система и намалява податливостта към съпътсващи инфекции. Ако сте ХИВ-позитивни, трябва редовно да посещавате лекар, специализиран в лечението на СПИН, за да се наблюдава постоянно имунната ви система. Това ще позволи на лекаря да ви предпише лечение, което да предотврати евентуални съпътстващи инфекции, от които могат да бъдат засегнати хората, живеещи с ХИВ.Податливостта на хората с ХИВ към съпътстващи инфекции подчертава колко е важно човек да е информиран за своя ХИВ-статус. Много хора с ХИВ, които отлагат да си направят тест, разбират, че са ХИВ-позитивни едва, когато развият сериозно заболяване, понякога с опасност за живота. Когато знаете своя ХИВ-статус, можете да се погрижите по-добре за своето здраве и да бъдете под периодично наблюдение. Ако сте ХИВ-позитивни, лекарите ще ви предпишат лечение, което да предотврати развитието на съпътстващи инфекции.Едно потенциално съпътстващо заболяване, което изисква особено внимание, е туберкулозата. Тя е основната причина за смъртността сред хората, живеещи с ХИВ, и е разпространена в много части на света. Много хора, инфектирани с причинителя на туберкулозата, не развиват активно заболяване, защото имунната им система може да се пребори с инфекцията. ХИВ-инфекцията повишава значително вероятността латентната туберкулозна инфекция да се активира и да доведе до заболяване. Всички, които са ХИВ-позитивни, трябва да се прегледат за туберкулоза, за която съществува превантивно лечение.

Ако съм ХИВ-позитивен, безопасно ли е да имам сексуален контакт с друг ХИВ-позитивен човек?Не. Вече разполагаме с информация, че е възможно ХИВ-позитивен човек да бъде инфектиран с нов щам на ХИВ. Контактът с по-устойчев щам на вируса или такъв, който е резистентен спрямо съществуващите лекарствени средства, може да усложни ефективното лечение и да ускори развитието на СПИН-свързани заболявания. Затова хората, които са ХИВ-позитивни, винаги трябва да използват презерватив по време на секс, за да предпазят себе си и своя партньор.

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.