Макар че специалистите са убедени, че е възможно да се открие ваксина срещу ХИВ, вероятно ще изминат години - може би повече от десет, преди да може да се разпространи ваксина за широка употреба. Докато такава ваксина не бъде достъпна, използването на презервативи и други предпазни средства е единствената възможна мярка за предпазване от инфектиране с ХИВ. Не е открито лечение за СПИН.

Към края на 2003 година забележителен брой проекти за ваксина бяха изпробвани върху хора при експерименталните тестове, проведени на шест континента и включващи над 10 000 неинфектирани доброволци, като така бе извършено първото в света широкомащабно тестване на ваксина срещу СПИН. Макар да е постигнат голям напредък в натрупването на познания за възможни подходи към ваксината срещу ХИВ, усилията да се изработи ваксина срещат редица научни и практически спънки. 

/Източник: Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS)/

Има ли други полово-предавани инфекции, за които трябва да се тревожа?

Да, има. Освен ХИВ, съществуват и други ППИ, които могат да причинят много повече от дискомфорт. Те са основната причина за безплодието при жените и когато не се лекуват, могат да доведат до усложнениея по време на бременността и при новородените. Човешкият папиломен вирус (HPV), който се предава по сексуален път, може да причини и рак на шийката на матката.

Най-разпространените полово предавани инфекции:

Има няколко различни вида ППИ. Някои от тях, като гонореята и хламидията, се разпространяват, както и ХИВ, чрез спермата или вагиналната течност. Други ППИ, като сифилис, генитален херпес и мек шанкър, причиняват генитални язви и могат да се предават при контакт по кожен път. Инфектиране с HPV може да стане чрез контакт с кожата на гениталиите и лигавиците. Някои ППИ могат да се появят, без да предизвикат симптоми. Това се отнася особено до жените и девойките, които, ако водят сексуален живот, трябва да си правят периодични прегледи за ППИ при медицинска сестра или лекар. Презервативите значително намаляват риска от инфектиране с повечето ППИ. Не може да се предпазите от някои ППИ обаче, особено от онези, които причиняват генитални язви, ако презервътивът не покрива инфектираната област.

Симптомите на ППИ могат да бъдат необичайно течение от пениса или влагалището, парене или болка при уриниране, ранички или обриви по или около гениталиите или устата. При жените ППИ може също да предизвикат необичайно кървене (различно от менструалния цикъл), както и болка във влагалището по време на секс. Ако предполагате, че е възможно да имате ППИ, трябва веднага да се прегледате и лекувате. За разлика от ХИВ, за който няма лечение, повечето ППИ могат де се лекуват сравнително просто, което не само премахва болестта, но и гарантира, че човек няма да зарази някой друг.

В случай, че имате ППИ, възможно е да изпитвате срам и да не желаете да отидете на преглед при лекар. Възможно е да се изкушите да приложите съмнителни домашни лечения, да изпробвате алтернативни лекарствени средства, които могат да не са подходящи за ППИ, която имате, и дори да поискате антибиотици от приятели. Не бива да подхождате по този начин. Неправилно лечение на ППИ може да доведе до влошаване и резистентност спрямо лекарствата. Търсенето на медицинска помощ, когато сте инфектирани с ППИ, е не само признак на самоуважение, но и на уважение към вашия сексуален партньор. Ако сте инфектирани с ППИ, трябва да съобщите на партньора си и да го посъветвате да потърси лечение.

Има и още една причина, поради която трябва да потърсите незабавно лечение при всеки случай на ППИ - нелекуваните ППИ увеличават значително риска от предаване на ХИВ. Данните показват, че нелекуваните ППИ повишават вероятността неинфектирани с ХИВ хора да се инфектират, както и инфектираните с ХИВ индивиди да предадат вируса на други. Изследванията показват, че наличието на нелекувани ППИ увеличава неколкократно възможността за предаване на ХИВ. Затова бързото и ефикасно лечение на ППИ е съществен компонент от превенцията на ХИВ.

 

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.