Работна среща между Местната комисия за борба с трафика на хора, Сдружение „Съучастие“ и делегати от посолството на Кралство Холандия в България се състоя в зала 17 на Младежки дом.

Дискутираха се възможности за бъдещо сътрудничество в областта на превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Холандското правителство има разработена програма, свързана с проблемите на трудовата миграция и превенция на трудовата експлоатация.

Като най – рискова група за трудова експлоатация се очерта ромската общност, в същото време и най-труднодостъпна за превантивни дейности.

За преодоляване на това предизвикателство, през април ще бъде организиран семинар за професионалисти, работещи с високорискови групи. Професионалистите ще бъдат подбрани от Варна и Русе, а събитието ще се състои в Шумен.

В рамките на семинара участниците ще се запознаят с условията и реда за работа в Холандия, незаконните практики, здравно и социално осигуряване.

Местната комисия за борба с трафика на хора във Варна (МКБТХ) има успешен опит в сферата на превенция на трудовата експлоатация, като през 2014 г. в партньорство с Организация „Труд и живот“ – Хамбург, бяха организирани срещи с професионалисти за представяне стандартите за работа в Германия и рисковете от трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Участие в работната среща взеха г-н Тодор Иванов, зам. кмет на Община Варна и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), г-жа Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции“ и зам. председател на МКБТХ, г-жа Петя Атанасова, Секретар на МКБТХ, д-р Борислав Станчев, гл. експерт „Превенции“, г-н Илиян Ризов, председател на сдружение „Съучастие“ и екипа от социални медиатори Ирина Антонова, Зарко Зарков и Лейля Хасан.

Посолството беше представено от г-жа Рини Бус, зам. ръководител на мисията и г-н Борислав Божидаров, сътрудник на посолството по въпросите на трудовата миграция.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok