newНа 19.10.2019 г., за шеста поредна година, Фондация “А21 България” организира в България най-мащабната информационна кампания против трафика на хора: Walk For Freedom – „Поход за свобода”. Инициативата е по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.
За първи път Община Варна, дирекция „Превенции“, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) Варна и Фондация „SOS – семейства в риск“, в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), бяха домакини на това събитие.
Целта на Похода е да насочи общественото и медийно внимание към проблема със съвременното робство по един нетрадиционен начин. Инициативата събра граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на трафика на хора и търговията с човешки животи у нас. Освен това, тази инициатива цели да  разпространи информация за един от най-ценните инструменти в тази борба, а именно Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик на хора денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.
 “Поход за Свобода” е ежегодно събитие, което се провежда в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. За първа година България  участва в международната инициатива на А21 с цели 26 града-домакини.
1123Според данни от доклада на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2018 г., България продължава да е страна източник на жертви на трафик, а според последния доклад на ЕК за напредъка в борбата с трафика сме сред петте държави,

 основни източници на пострадали от престъплението в ЕС. Резултати от социалния експеримент “Summer Jobs”, проведен от Фондация А21 сочат, че близо 99% от студентите в българските университети са уязвими към трудова  експлоатация при кандидатстване за сезонна работа в чужбина.
Участници в похода  бяха над 200 ученици от варненските училища, в които има разкрити училищни превантивни клубове (УПК); студенти от варненските университети и представители на Фондация „SOS – семейства в риск“.

 

 

 

 

Baner8

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.