36121384 212884335908671 7637842953540468736 nПод мотото „Заедно срещу трафика на хора“ стартира ежегодната национална информационна кампания за превенция на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), съвместно с Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ).

Кампанията ще се осъществи през летните месеци в градовете с национална и местни структури, както и чрез комуникационните средства и канали на НКБТХ. Основна таргетирана група ще бъдат младежи и ученици с цел повишаване на информираността по проблемите свързани с претъплението.

МКБТХ Варна, дирекция „Превенции“, Община Варна в периода 1 – 5 юли ще организират доброволческа школа за обучение на 50 нови доброволци от училищните превантивни клубове на варненските училища по метода „връстници обучават връстници“.

На 11 юли в Морската градина на град Варна ще се проведе кампания „Лято без риск“.   Ще се включат около 80 доброволци от училищните клубове. Целта на кампанията е превенция на рисковото поведение сред младите хора чрез популяризиране на превантивни послания, на модели на здравословен и пълноценен отдих през лятото, спорт и изкуство като алтернатива на рисковото поведения. Ще се организират спортни състезания, игри. Мобилни екипи от доброволци ще информират хората и ще отправят послания за рисковете, свързани с престъплението „трафик на хора“.

На 30 юли, по повод Международния ден за борба с трафика на хора ще се проведе обучение на професионалисти от МКБППМН, обществени възпитатели, инспектори  ДПС от общините на област Варна на тема "Трафик на хора. Опасностите в интернет пространството".

Планираните събития и инициативи включват провеждането на над 30 информационни-сесии и срещи с ученици и представители на уязвими групи, както и специализирани обучения за професионалисти.

Националният отбор на България по Tаекуон-До ITF ще бъде посланик на кампанията по време на предстоящото провеждане на Световното първенство в гр. Пловдив в края на месец август, като основен партньор на НКБТХ е Българската Федерация по Таекуон-До. В първенството ще участват представители на над 60 страни, сред които САЩ, Канада, Бразилия, Австралия, Испания, Франция, Англия и др. Специално за събитието ще бъде разработен информационен материал на български и английски език.

Междувременно стартираха и снимките на късометражен филм за трафика на хора, който пресъздава историята на въвлечено младо момиче в сексуална експлоатация. Проектът се осъществява в партньорство между Община Бургас, Сдружение „Равновесие“ и МКБТХ – Бургас. Идеята за създаване на филма е продължение на работата на доброволческия екип към МКБТХ – Бургас, който през изминалата година засне и превенционно видео срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация. Късометражният филм ще бъде използван за целите на Лятната кампания в цялата страна.

Според последния доклад на ЕК за периода 2015-2016 г. регистрираните жертви на трафик на територията на ЕС са над 20 хиляди души. Действителният брой обаче е значително по-висок, тъй като много жертви остават неразкрити. Жените и момичетата продължават да бъдат най-засегнати от трафика на хора (68 %), докато децата представляват 23 % от регистрираните жертви. Статистиките сочат, че в България 92% от жертвите са лица от женски пол, Според данните на Прокуратурата на Р България за 2018 г. 443 са пострадалите лица, от които сексуално експлоатриани са 309.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok