thumb6 trygv

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва от 35 години. Тази година е под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото!”. Това послание изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги. От началото на тази година до 9 май 2018 г. в България са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица.

За десета поредна година Консултативният съвет по превенция на ХИВ/СПИН и дирекция «Превенции», в партньорство с Асоциацията на студентите по медицина и студентските съвети на Медицинския университет, Техническия университет, Висшето военноморско училище и Варненския свободен университет организираха АНТИСПИН кампания по повод Международния ден за съпричастност.

            Целта на инициативата бе да се предостави на младите хора достоверна информация, да се обърне внимание, че ХИВ/СПИН е реален проблем и всеки трябва да бъде отговорен към себе си и към партньора си.

         Общинската кампания се реализира в периода 8 – 14 май от 17 млади доброволци от АСМБ и Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“, 7 медицински специалисти от РЗИ и сътрудници от Фондация „SOS – семейства в риск“. Доброволците предоставяха информация и достигнаха с превантивни материали до над 2000 студенти от четирите варненски университета. Кампанията включваше възможност за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в мобилни медицински кабинети. 107 студенти и преподаватели ( 62 мъже и 45 жени) провериха своя ХИВ-статус и бяха консултирани от специалистите.

        

        

Top of Form

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok