За първа година Община Варна, дирекция „Превенции“, съвместно с Варненския окръжен съд, организира обучения за доброволци от Градския превантивен клуб, с цел повишаване правната култура на учениците, ангажирани с обученията по връстников подход.

Обученията се провеждат в сградата на Окръжния съд, а с доброволците работят съдия Яна Панева, съдия Асен Попов и съдия Светослава Колева. Видео може да видите тук!

Темите, по които съдиите обучават доброволците са: „Трафикът на хора и законът“, „Киберпрестъпност“, „Психоактивните вещества и законът“. Посредством интерактивни методи и разкази по действителни случаи, доброволците се запознават със законовата рамка на различните по вид престъпления и с най-често срещаните случаи на противоправни деяния, извършвани от малолетни и непълнолетни. По време на обученията лекторите акцентират върху наказанията и тяхната тежест, предвидени в Наказателния кодекс, по отношение на престъпленията: трафик на хора; притежание, разпространение и употреба на психоактивни вещества; киберпрестъпления. Доброволците обсъждат със съдиите как да представят тази информация на своите връстници по подходящ и достъпен начин и как да предпазят себе си и околните от рисковете, свързани с подобни престъпления.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok