409 600x800

Днес, 27 април в Професионална техническа гимназия се проведе демонстрация с алко-очила (очила, които създават усещане, като че ли си употребил алкохол) сред ученици-шофьори и ученици-пешеходци, както и информационна беседа с Венелин Урдев – представител на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия. Събитието е част от кампания „Не шофирай, ако си пил!“, организирана от Община Варна, дирекция „Првенции“ за девета поредна година.

По време на демонстарцията учениците от специалност „Техник по транспортна техника”, тестваха своите шофьорски умения с алко-очила, пресъздаващи състояния на водачи, употребили алкохол (0.8 промила и 1.3 до 1.8 промила). Активни участници бяха учениците - обучители на връстници, членове на Превантивния клуб към ПТГ с ръководител Снежана Илиева.

 

Водещ на събитието беше Живко Вълканов от IX клас, професия „Техник по електронна техника”. Зад волана своите шофьорски умения демонстрираха Наум Димов, Петър Николов, Мирослав Димитров и Никола Панайотов от XII клас, от специалностите „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт” и „Техник по транспортна техника”. Те споделиха как са се почувствали, шофирайки с алко-очилата и направиха съответните изводи.                                                                                                                                                                                                                      

В рамките на инициативата умения за управление на мотор, мотопед и велосипед демонстрираха Иван Жейнов и Христо Николов, Кристиян Кръстев и Калин Здравков от специалностите „Техник на прецизна техника”, „Техник по транспортна техника” и  „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт”. Те показаха двата начина за предвижване – извън правилата и по правилата за безопасност на движението.

След демонстрацията се проведе и беседа с Венелин Урдев – представител на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия, която е традиционен партньор на Община Варна, дирекция „Превенции“. По време на информационната среща бяха представени реални случаи на ПТП; обсъдени бяха практически насоки за действия в случаи на опасност; бе коментирано краткото време за реакция в кризисни ситуации; разминаването между представата, че владееш автомобила и себе си и действителния контрол (по-скоро – липсата на такъв) и други въпроси, които представляваха интерес за младежите от X и XI клас от специалност „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт”. Снимки от събитието може да видите тук!.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok