DSCN1585Община Варна, дирекция „Превенции“ за поредна година проведе кампания по повод Международния ден за безопасен интернет – 7 февруари. По инициатива на Европейската комисия от 2004 г., вторият вторник на месец февруари е ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от обединяване на усилията за по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилните устройства.

 

„От теб з@виси“ (Be the change) бе мотото на тазгодишния ден за безопасен интернет. Общинската политика за превенция на рисковете за децата и младите хора в интернет-пространството, осъществявана от дирекция „Превенции”, в партньорство с Националния център за безопасен интернет, е базирана на разбирането, че за децата и младежите непрекъснатият достъп до онлайн пространството и поддържането на активен социален живот в него, е съвсем естествен процес. Младите хора споделят, търсят информация, формират мнение и поведение, предимно в контакт с връстниците си – на живо, онлайн...

 

В програмата на кампанията на дирекция „Превенции“ по повод международния ден за безопасен интернет, бяха заложени два вида обучения - интерактивно обучение на доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ и обучения по метода „връстници обучават връстници“ за доброволци от училищните превантивни клубове.

Партньори на дирекция „Превенции“ в кампанията „От теб з@виси“ (Be the change) бяха 7 гимназии, в които има разкрити училищни превантивни клубове, работещи по метода „връстници обучават връстници“ – Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „К. Преславски“, Професионална техническа гимназия, МГ „Д-р П. Берон“.

На 7 февруари 2017 г. – в Информационно-обучителен център „Чайка“ се проведе интерактивното обучение на доброволците от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“. В обучението се включиха 21 доброволци. Водещи на обучението бяха – Николай Кърджиев, Ния Георгиева и Ивелина Николова.

Темата на обучението бе свързана с езика на омразата. Срещата започна с брейнсторминг какъв е според младите хора/какво представлява езикът на омразата. Учениците бяха разделени в три екипа. Всеки екип имаше задача да направи фейсбук профил, който е обект на неприличен пост или обидна публикация. Обучението продължи със задачата отборите да обсъдят различни предложения и възможности за реакция в ситуация, в която е използван език на омразата. Целта на упражнението бе да се отработят начини, да се генерират идеи как да се избегне конфликт, когато самите те, техен близък, приятел, връстник или непознат човек, са жертва на подобно изказване или посегателство в мрежата.

Доброволците работиха в рамките на 30 минути и след това представиха своите идеи. Последва дискусия, в която се обобщиха най-удачните решения, които биха били приложими, съобразно конкретната ситуация.

На учениците бяха раздадени силиконови гривни, наръчниците - „Другият речник за интернет…“ и „Рисково поведение в интернет и трафик на хора“, както и стикери на safenet.bg.

Интерактивното обучение на доброволците от Градския превантивен клуб бе отразено от телевизия „Черно море“, като Николай Кърджиев и Ния Георгиева бяха интервюирани и разказаха по-подробно за кампанията.

На 9 и 10 февруари 2017 в училищата-партньори се проведоха обучения по метода „връстници обучават връстници“ на тема безопасен интернет.

Връстниковите сесии бяха отразени от bТВ. В репортажа на телевизията обучителите на връстници в Първа езикова гимназия - Паша Караиванова, Милица Николова и Доротея Витанова - разказаха не само за тазгодишната кампанията, а и за обученията и дейността си като обучители на връстници и доброволци към дирекция „Превенции“. 

Публикацията, по повод кампанията „От теб з@виси“ (Be the change), на фейсбук страницата на дирекция „Превенции“ достигна до над 2000 човека, а снимките от кампанията – над 500 потребители на социалната мрежа.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok