snimka 18.10Местната комисия за борба с трафика на хора и дирекция „Превенции“ – Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора стартират ежегодна кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Кампанията в училищата се провежда в седмицата 17-21 октомври и има за цел да повиши информираността сред младите хора, относно престъплението „Трафик на хора“ – видове експлоатация, причини за въвличане, уязвими групи, какво преживяват жертвите и как можем да се предпазим.

Обучени доброволци от Училищните превантивни клубове, ще проведат информационни кампании в училищата. Ще бъдат изнесени открити уроци, ще се проведат и игри сред учениците, като бъде демонстрирано рисково поведение и разиграване на сценарий на трафикиране. Предвидена е прожекция на филми по проблема с престъплението „Трафик на хора“, както и да бъде предизвикана дискусия по темата. Ще бъдат раздавани и информационни материали, насочени към превенция на трафика на хора и във всички ВУЗ-ве в града.

Партньори и тази година са Първа езикова гимназия, ІІІ ПМГ „Акад. Методий Попов“, ІV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, V ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, НГХНИ „Константин Преславски“, МГ „Д-р Петър Берон“, Професионална техническа гимназия и Студентските съвети на варненските университети. Като партньори ще се включат и ОД МВР Варна, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и всички общини от областта.

В рамките на кампанията до края на годината ще бъде проведена информационна среща с представители на РПУ при ОД МВР Варна и мултидисциплинарно обучение, с цел подобряване на взаимодействието между институциите при идентифициране и насочване на жертви на трафик на хора. Предвидена е и информационна среща и обучение с представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и служители на малките общини от региона, за създаването на мултидисциплинарни екипи по места, за работа по сигнали за жертви на трафик на хора.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok