111111За осма поредна година Община Варна, дирекция „Превенции” проведе традиционната си кампания „Не шофирай, ако си пил!”. Кампанията бе насочена към различни групи млади хора - ученици, студенти и към цялото общество. Предвидените дейности целяха опазване живота и здравето на младежите, техните най-добри приятели, връстници и близки.Тази година кампанията „Не шофирай, ако си пил!“ беше част от инициативата „Варна – Младежка Европейска столица – 2017“.

Основна целева група на кампанията бяха учениците, завършващи училище, затова тази година дейностите на кампанията в училищата започнаха още през месец март, а на градско ниво кампанията се реализира в периода от 3 до 31 май 2016 г.

Партньори в кампанията „Не шофирай, ако си пил!“ бяха ОД на МВР – Варна, сектор „Пътна полиция“; шест варненски средни училища; Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП; Икономически университет – Варна; Медицински университет – Варна; Shell България ЕАД; Лукойл България ЕООД; Застрахователен брокер Либра; автомивка „Релакс” и Офис Елемент ООД.

В шестте училища (Първа езикова гимназия, IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, III ПМГ „Акад. Методи Попов“, Професионална техническа гимназия, и НГХНИ „К. Преславски) със зрелостниците бяха проведени информационни беседи от представители на ОД на МВР и Районна прокуратура; бяха прожектирани тематични филми; бяха раздадени материали на кампанията - стикери с надпис „Не шофирам пил!”, бележници с превантивно послание, силиконови гривни с надпис „Не шофирам пил!” и бе отправен апел към абитуриентите в последния учебен час за разумно поведение на пътя.

В Професионална техническа гимназия се проведе и информационна беседа с ученици-шофьори и кандидат-шофьори от Венелин Урдев – представител на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия. В хода на срещата бяха обсъдени практически насоки за действия в случаи на опасност; бе коментирано краткото време за реакция в кризисни ситуации; разминаването между представата, че владееш автомобила и себе си и действителния контрол (по-скоро – липсата на такъв) и други въпроси, които представляваха интерес за младежите. В рамките на дискусията бе представена и онлайн-платформата за попълване на листовки - http://3d-listovki.com/, която е интерактивна и кандидат-шофьорите биха могли да ползват при подготовката си за шофьорски изпит.

Проведена бе и демонстрация с алко-очила (очила, които създават усещане като че ли си употребил алкохол) сред ученици-шофьори и ученици-пешеходци.

Ученици-доброволци от училищния превантивния клуб в гимназията бяха организирали ролеви игри и кратка викторина за обогатяване познанията на учениците, с акцент върху отговорното поведение на пътя – както като пешеходци, така и като шофьори.

От 3 май на градско ниво чрез офисите на партньорите бяха раздавани стикери; гривни и ароматизатори за кола с надпис „Не шофирам пил!”; посланието „Дори една е много!“ бе поставено на три билборда и три електронни табла в града.

Проведена бе и инициатива от доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“. Те раздаваха рекламните материали на кампанията в централната градска част и призоваваха гражданите и гостите на града за разумно и толерантно поведение на пътя.

По време на кампанията бяха достигнати около 10 000 ученици, студенти, абитуриенти и млади шофьори.

По данни на ОД на МВР –Варна за периода на кампанията на територията на град Варна няма регистрирани ПТП с участието на абитуриенти.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok