mladost

 

Адрес: Варна, бул. „Владислав Варненчик”, кв. „Трошево“, бл.50

 

Работно време: понеделник – петък от 08.30 до 17.30 ч.

 

На основание на чл. 6, ал. 1 и 2 и във връзка с 4, ал. 1, ал. 3, т. 1 – т. 5 от Наредба №6 от 11.04.2014 г. за условията и реда за осъществяване на програми за превенция на употребата на наркотични вещества, изд. от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, Националният център по наркомании даде съгласие №1108/12.08.2015 г. Превантивно-информационният център по наркотичните вещества към дирекция „Превенции“, Община Варна да осъществява „Програма за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества сред деца в риск“ („Програмата“).

Основна цел на „Програмата“

     Предотвратяване възникването или ескалирането на негативни здравно-социални последици, свързани с наркотици и алкохол сред деца, за които ясни индикатори показват висока степен на индивидуален риск от развитие на проблемна употреба и зависимост на по-късен етап в живота, чрез ранно установяване и превантивна намеса на индивидуално, семейно и социално ниво.

Целеви групи

Основна целева група – деца (11-17 год.) с повишен индивидуален риск от възникване на проблеми, свързани с наркотични вещества или алкохол, поради индикации от емоционален, поведенчески или средови характер.

Подгрупи:

  1. Деца, употребяващи наркотични вещества и/или с рискова употреба на алкохол, без история на психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, съгласно диагностичните критерии на МКБ 10 (с изключение на случаи на неусложнена остра интоксикация);

Забележка: Тук могат да бъдат включени и младежи (18-19 год.), ако те са все още редовно учащи в средната образователна степен.

  1. Деца с история на поведенчески и емоционални разстройства, съгласно диагностичните критерии на МКБ 10, F90 – F93.
  2. Деца с диссоциално/агресивно поведение (извън обхвата на подгрупа 2), в това число и деца с наложена възпитателна мярка по чл. 13 от ЗБППМН;
  3. Деца, отглеждани във високо рискова/дисфункционална семейна среда, включваща родители/сиблинги употребяващи незаконни наркотични вещества, родители/сиблинги с рискова употреба на алкохол и/или психотропни медикаменти, родители/сиблинги с криминално поведение (в т.ч. разпространение на наркотици); родители с психиатрични разстройства; вътресемейно насилие; събития, формиращи бързо настъпваща фамилна дисфункция – смърт на родител/сиблинг, развод, суицидни поведения без фатален край и др.

Вторична целева група – родители, други членове на семейството и значими лица от социалното обкръжение на основната целева група.

Дейности

Първично интервю

Оценка на случая

Планиране на превантивната работа

Психо-социални интервенции на индивидуално, фамилно, групово ниво:

-      краткосрочно консултиране;

-      терапевтично консултиране;

-      кризисно консултиране;

-      социална работа по случай.

Интервизии

Супервизии

Екип

     Екип мултидисциплинарен, включващ, психиатър,  психолози-психотерапевти; социални работници, супервизори

Срок и място и за провеждане

Постоянен, безсрочен.

Работно време – 08.30 – 17.30 ч.

Превантивно-информационен център по наркотичните вещества „Младост“

Варна, бул. „Владислав Варненчик“, кв. „Трошево“, бл. 50

Насочване към „Програмата“

     Насочването към „Програмата“ на дете и неговото семейство от институции и организации (отдел „Закрила на детето“; инспектори детска педагогическа стая; местни комисии за борба срещу противообществените прояви и др.) става чрез предварително осъществен контакт по телефон.

За контакт

Телефони:

052 820 751

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


logo sport

Бисквитките ни улесняват при предоставянето на услугите ни. С използването на нашите услуги ни разрешавате да използваме бисквитки
Повече информация Ok